Totaal aantal pageviews

woensdag 20 november 2013

Perspectief

Soms is het moeilijk iets in het juiste perspectief te zien. Of misschien wel even helemaal geen perspectief te zien. Herkenbaar voor iedereen. 
Als moeder van drie kinderen waarvan twee autistisch is dat soms nog lastiger. Want juist de zorg om hun anders-zijn brengt gebruikelijke toekomstbeelden vaak aan het wankelen. En dan zie je het allemaal even niet meer in perspectief. Gelukkig leven we in een land waar veel dingen goed geregeld zijn, tenminste, nu nog wel. Met ingang van januari gaat er zoals het er nu uitziet veel veranderen, en niet ten goede. Maar ook dan zullen er mensen opstaan, organisaties opstaan die de handen ineen slaan om voor groepen die op wat voor manier dan ook anders zijn een veilige leefomgeving te bieden. Ervaringsdeskundige mensen, bevlogen mensen.

Mijn zoon van 16 jaar heeft PDD-NOS (zoals dat nu nog heet) en is bezig met de laatste twee jaar Havo via speciaal voortgezet onderwijs. En hij doet het goed, doet het meer dan goed. Hij kreeg zelfs het advies zich te gaan oriënteren op een vervolgopleiding op WO niveau. 
Slik..... Met de trots kwam in mij tegelijkertijd ook de bijna-paniek naar boven. 
Mijn zoon op de Universiteit? Alleen? Op kamers? Hoe dan?
In de "normale" maatschappij kan hij zich niet alleen staande houden, nu nog niet in elk geval.

Gisteravond had ik een workshop op de school van mijn zoon.
Deze workshop ging over een uniek concept van begeleid wonen voor studenten met een autistische stoornis, zowel op MBO niveau als op WO niveau.
De spreker liet feiten zien, cijfers, percentages van slagen, maar vertelde vooral over het welbevinden van de studenten binnen dit concept, over hun persoonlijke groei. Er werden filmpjes getoond van studenten in het huis die vertelden hoe hun leven veranderd was sinds zij binnen de veiligheid van deze begeleiding hun eigen weg konden vinden. Een van de jongens gaf aan dat de wens die hij had om ooit een normaal leven te kunnen leiden nu ook een reële mogelijkheid was. 
Begeleiding naar zelfstandigheid. Geen pamperen maar coachen.
En ik luisterde en zag, moest slikken bij die voor mij zo herkenbare woorden en beelden...
En ik zag weer perspectief, perspectief voor mijn kind.,

Toen ik terugreed naar huis, met folders en informatie in mijn tas, rolden de tranen over mijn wangen. 
In dit concept zou hij kunnen groeien, veilig kunnen groeien, volwaardig, op weg naar een toekomst die bij hem past.

Ik zag weer perspectief.

2 opmerkingen:

  1. Het is misschien ook goed om te weten dat er via de gemeente faciliteiten zijn te krijgen. Je hebt dan een wmo-indicatie (wet maatschappelijke ondersteuning) nodig en daarmee kun je bij allerlei instanties hulp krijgen, zoals iemand die een uurtje komt meekijken in huis en wat orde op zaken kan brengen. In Leiden kun je dan hulp krijgen bij bijvoorbeeld de Haardstee of Prodeba. Andere steden zullen gelijksoortige instanties hebben.

    Wat een persoon nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van het type autisme dat iemand heeft. Maar er is heel veel mogelijk als je weet dat je erom kunt vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet lelijk bedoeld, maar niet elke gemeente is op de hand van de zorgvrager. Mijn vriendin met 3 kinderen met autisme en nog andere diagnoses, alle 3 goede leerlingen, krijgt geen enkele ondersteuning van de gemeente.

    BeantwoordenVerwijderen